De verbindingen tussen de diverse lichaamsdelen


- Mechanisch:

Alles in het lichaam is via bindweefsel bevestigd aan het steun- en bewegingsapparaat. Structuren in het lichaam waar de oorzaak van het probleem zit, kunnen via trek op het bindweefsel invloed op het steun- en bewegingsapparaat hebben. Andersom kan een probleem in het steun- en bewegingsapparaat de functie en conditie van organen beïnvloeden.


- Neurologisch (via het zenuwstelsel):

Als er zich in het lichaam een probleem voordoet, zal het zenuwstelsel reageren door overprikkeling of onderprikkeling. Dit uit zich op de pijnplek maar ook in de wervelkolom, het heiligbeen en de schedel. Ook kan een probleem in het zenuwstelsel zich uiten in de rest van het lichaam.

- Vasculair (aanvoer en afvoer van bloed, afvoer van lymfe):

Bij problemen kan het lichaam reageren door vaatverwijding bij bijvoorbeeld ontstekingen of door vaatvernauwing. Bij een ontsteking zal de Osteopaat niet direct op de ontsteking werken maar eerder naar de diepere oorzaak van het probleem. In de meeste gevallen is de oorzaak op een andere plaats terug te vinden dan waar de klacht zich bevindt.

De vaatvernauwing heeft een ongunstig effect op de conditie van het weefsel. Het bloed vervoert voedingsstoffen en zuurstof en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen. Als door vaatvernauwing minder bloed naar de regio van de klacht gaat zal duidelijk zijn dat het herstel ook belemmerd wordt.

Ook kan de doorbloeding gestagneerd raken door een entrapment (beknelling). Dit dient zo snel mogelijk opgelost te worden om het stroomgebied van de ader weer van voldoende bloed te voorzien.

Een heel belangrijk deel van het lichaam dat zorgt voor het stromen van de vloeistoffen is, buiten het hart, het middenrif. Deze spier zorgt er voor dat wij adem halen maar ook functioneert deze spier als een pomp welke alle vloeistoffen in het lichaam in beweging houdt.

- Metabool (voedingstoestand):

Dit kan veroorzaakt worden door de voedingsgewoonte van de patiënt. Bij het veelvuldig eten en drinken van ongezonde voedingsmiddelen zal het lichaam minder vitaminen, mineralen en bouwstoffen binnenkrijgen. Een tekort aan deze broodnodige bestanddelen kan, buiten een gebrekkig herstel bij klachten, ook leiden tot een verminderde algehele conditie en weerbaarheid. Het lichaam is dan vatbaarder voor ziektes en klachten.

Een andere factor is een probleem met de uitscheidingsorganen. Als het lichaam de afvalstoffen niet via de normale kanalen kwijt kan, zoekt het andere wegen om de afvalstoffen af te voeren. Denk hierbij aan de longen zoals bij astma, de slijmvliezen bij b.v. terugkerende voorhoofdsholte-ontsteking en de huid via pukkels of zweet. De normale uitscheidingsorganen zijn de lever, de darmen en de nieren.

- Hormonaal:

In het lichaam zijn diverse organen verantwoordelijk voor de productie van hormonen. Deze hormonen zorgen er voor dat er op diverse vlakken een evenwicht in stand gehouden wordt. Enkele voorbeelden hiervan zijn: de suikerspiegel in het bloed (insuline en glucagon) en de stresshormonen (adrenaline en cortisol) om te kunnen reageren op stressvolle situaties.

De hormoonproducerende organen kunnen in hun werking gestoord raken door uitputting of overactiviteit. Dit kan veroorzaakt worden door de voedingstoestand van het orgaan (slechte aan- of afvoer van bloed), door een verandering in de prikkeloverdracht van de zenuwen naar het orgaan of door omgevingsfactoren, zoals teveel druk op een orgaan door een ander lichaamsdeel.